Motorolie bestellen? Hier moet je op letten

Keywords: driver;motion;auto;car;man;boy;guy;street

Om motoren goed te kunnen laten functioneren is eigenlijk altijd motorolie nodig. De motorolie is belangrijk voor de bescherming van de motor en om jouw voertuig goed te laten functioneren. De motorolie moet daarbij aan specifieke vereisten voldoen (zogeheten ACEA-normeringen), vaak hebben fabrikanten ook nog specifieke (eigen) fabrieksnormeringen. Ook voor grote voertuigen, waaronder dus vrachtwagens is motorolie van belang. 

Waarom motorolie?

Zoals hierboven al benoemd is motorolie van groot belang om jouw voertuig te beschermen en goed te laten functioneren. Voor zowel de prestaties van je auto (of vrachtwagen) is het dus van belang de juiste smering van de motor te hebben als voor de bescherming van jouw voertuig. De andere eigenschappen van motorolie zijn reinigen en koelen. Voor iedere auto gelden eigenlijk dezelfde eigenschappen. De verschillen tussen auto’s zijn natuurlijk wel groot, dus het is wel van belang dat je goed weet wat je doet wanneer je motorolie gaat bijvoegen.

Wat is er belangrijk bij het selecteren van motorolie?

  • Allereerst is het belangrijk om de juiste olie en de juiste hoeveelheid olie te gebruiken. Je zal niet de eerste zijn die hierbij een verkeerde keuze maakt, dus voordat je start let je eerst goed op wat je in de motor toevoegt. Zorg dat de olie met de juiste dikte wordt toegevoegd.
  • Het bijvullen van olie kan soms nog best een lastige taak zijn. Het komt nog weleens voor dat dit bij nieuwe(re) auto’s niet direct goed zal gaan. Weet je dus niet helemaal zeker of je het goed doet? Doe het dan vooral niet en besteed het dan uit aan de garage. Zo weet je zeker dat de specialist de juiste hoeveelheid en de juiste type olie toevoegt.
  • Een belangrijke functie van motorolie is viscositeit. Dit geeft de mate van stroperigheid van de olie aan. Als je dus motorolie gaat kopen, is dit een heel belangrijk onderdeel om op te letten. Heeft de motorolie niet de juiste viscositeit dan gaat dit hoe dan ook problemen met je voertuig opleveren. 

Kies voor de juiste soort motorolie

Het klinkt zo eenvoudig: de juiste motorolie bestellen. Dat blijkt in praktijk nogal eens anders te liggen. Heel vaak komen we hier nog wel problemen in voor, doordat er te snel wordt besloten en niet eerst goed wordt gekeken naar bijvoorbeeld de viscositeit of door bezuiniging voor verschillende auto’s dezelfde motorolie wordt gebruikt. Vroeg of laat komen hier problemen uit naar voren en dan ben je vaak verder van huis.

Facebook
Twitter
Pinterest