Waar let ik op bij de aankoop van een elektrische auto?

pexels-chad-russell-2480315

Eén van meest opkomende hypes en trends op dit moment zijn denk ik wel de elektrische auto. Er zitten enorm veel verschillende voordelen aan maar ook zeker wel een aantal nadelen waarbij je goed moet overwegen of je wel voor een elektrische auto wilt gaan. 

Actieradius

Eén van de dingen waar je heel erg goed moet opletten bij de aanschaf van een elektrische tesla bijvoorbeeld is dat je goed let op de actieradius. Kort gezegd is dit het aantal kilometer wat de auto kan rijden op de elektrische accu die in de auto zit. Het is wel fijn te weten wanneer je de auto moet opladen aangezien je anders stil komt te staan. Dit kan bijvoorbeeld vaak op een parkeerplaats aan de snelweg met laadstation type 2 maar meestal hebben mensen thuis ook een laadstation type 2 om hun auto aan de lader te leggen als zij niet aan het rijden zijn. Er zijn tegenwoordig ook veel auto’s beschikbaar die weinig actieradius hebben aangevuld met een diesel- of benzinemotor. Dit is vaak voordeliger op je verzekering. Op dit moment steekt Tesla met kop en schouders boven de overige elektrische auto leveranciers uit. Deze auto kan wel 500 km op elektriciteit rijden en met een tesla laadpaal wordt deze binnen 5 tot 7 uur opgeladen, dit komt door de grotere accu die deze auto bevat.

Milieuvriendelijk

Veel elektrische auto’s zijn niet helemaal elektrisch maar vaak hybride, dit houdt in dat de elektromotor de brandstof motor vaak ondersteunt en dit zorgt ervoor dat de auto vriendelijker voor het milieu is en dat het vaak minder brandstof kost om van a naar b te gaan. Informeer altijd goed of de auto helemaal elektrisch is als je volledig schoon en brandstof vrij wilt rijden. Sommige gemeentes bieden ook openbare laadpalen aan om zo mensen over te halen elektrisch te gaan rijden. Vaak zie je dat dit wel impact heeft en mensen worden overgehaald elektrische auto’s te gaan rijden. 

Oplaadpunten

Je hebt verschillende soorten laadpunten zo heb je laadstation type 1 maar ook laadstation type 2. Daarnaast heb je ook nog publieke oplaadpunten zoals ik hierboven al beschreef maar ook heb je snel-laders en thuislaad punten. Soms heb je een abonnement nodig om je auto bij een publieke punt op te laden, deze duren ongeveer 4 uur om op te laden. Net als bij telefoons heb je vaak ook auto’s die je snel kan laden. Zo kan je 80% van je accu opladen in 30 minuten, let op dat niet elke auto hiervoor geschikt is, informeer dit ook.

Batterij

Wel moet erbij verteld worden, dat wanneer je de auto erg vaak gebruikt op gegeven moment de batterij ook iets minder vermogen krijgt. Hierdoor zul je met een volle batterij ongeveer 90% van wat je normaal maximaal kon rijden gereden worden. Let hier wel op. Ook kan de auto exclusief batterij geleverd worden. Let hier ook op!

Een elektrische auto is een genot om te rijden. Schoon, stil en goed voor je portemonnee. Past het binnen je budget? Kijk ernaar!

Facebook
Twitter
Pinterest