Waarom het wisselen van banden zo belangrijk is?

frank-albrecht-lK6LnAebLg8-unsplash

Ga je dit seizoen weer op wintersport en rijd je net als ieder jaar met de auto naar de Franse of Duitse pistes? Zorg dat je goed voorbereid vertrekt. Dat betekent niet alleen dat je je ski-uitrusting van zolder haalt en controleert hoe je ski’s eraan toe zijn. Neem ook een kijkje naar je auto om te bepalen of die de hele afstand nog kan overbruggen. Met als belangrijk onderdeel het wisselen van de banden. Waarom dat belangrijk is? In de besneeuwde en ijskoude gebieden wil je niet wegglijden omdat je je zomerbanden nog onder de wagen hebt gelaten.

In deze blog lees je waarom het wisselen van de banden op zijn tijd zo belangrijk is, zeker wanneer je jaarlijks met de auto op wintervakantie gaat om de ski’s onder te binden.

Waarom je je banden tijdig moet wisselen

Het vervangen van je autobanden voor goede winterbanden is belangrijk als je met de auto vertrekt naar een gebied waar de temperaturen aanmerkelijk lager liggen en de wegen nog bedekt zijn door een verse laag sneeuw. Waarom banden wisselen essentieel is tijdens de voorbereidingen op de wintersport, heeft ermee te maken dat je de veiligheid van jezelf en je passagiers waarborgt. Je wilt niet tijdens het rijden door de bergen en het maken van speldenbochten het risico lopen dat je wegglijdt. Zeker niet in een voor jou onbekend gebied terwijl de sneeuw blijft vallen en een steeds dikker wordende laag op de weg veroorzaakt.

Het wisselen van banden doe je overigens niet alleen op het moment dat je je voorbereidt op de wintersport. Ook in Nederland wil je veilig over de snelweg rijden zonder van de weg te raken. En hoewel je hier naar alle waarschijnlijkheid geen winterbanden nodig hebt, is het wel belangrijk het profiel van je banden in de gaten te houden. Zijn je banden versleten, dan is het risico op ongevallen te groot. Tijdens de apk of een onderhoudsbeurt aan de auto zal de monteur de status en kwaliteit van de banden controleren en bepalen of deze aan vervanging toe zijn.

Wanneer is het tijd om de banden te wisselen?

Waarom banden wisselen van belang is, dat weten we. Maar wanneer moet dat gebeuren? Daarvoor zijn een aantal indicaties die je helpen dat te bepalen.

  • In Europa is een minimale profieldiepte van 1,6 millimeter vastgesteld. Een behoorlijk nauwkeurige afmeting die je gemakkelijk kunt aflezen aan de indicatoren die in de banden zijn aangebracht. 
  • Een band slijt naarmate hij ouder wordt en meer kilometers maakt. Rijd je vaak in de auto en leg je lange afstanden af, dan is de levensduur van je banden logischerwijs korter. De gezonde staat van de banden is bovendien afhankelijk van de weersomstandigheden en de invloed hiervan op het wegdek.
  • Een lekke band is ook aan vervanging toe. Zijn er externe factoren die de band beschadigen of krijg je onderweg een klapband, dan moet je die zo snel mogelijk wisselen. Je wilt immers niet op de velg rijden en de auto nog meer beschadigen.

Veilig en vertrouwd de weg op

Of je nu iedere ochtend naar je werk vertrekt, of dat je eens per jaar een lange afstand aflegt naar de mooiste skigebieden, je wilt erop vertrouwen dat je auto je veilig vervoert. Zorg er dus voor dat je je auto regelmatig voor een onderhoudsbeurt naar de garage brengt en laat je bolide repareren wanneer een lampje op het dashboard gaat branden. Waarom banden wisselen een essentieel onderdeel is mag duidelijk zijn. Het is hét onderdeel dat rechtstreeks contact heeft met de weg en jou van A naar B vervoert.

Facebook
Twitter
Pinterest