Kosten voor de ruitschade bij mijn auto

car-accident-337764_640

Ben je bezig met een hobbyproject, of zoek je juist naar een andere auto om daar een leuk project van te maken? Wanneer je zelf lekker aan de slag wilt met het aanpassen van een auto, dan zie je de auto niet als gebruiksvoorwerp. Het is een project waar je iets schitterends van wilt maken en waar je met trots mee kunt rijden. Schade is dan natuurlijk uit den boze. Zeker wanneer het ruitschade is, want schade aan de autoruit is ook nog eens gevaarlijk. Maar wat zijn de autoruit vervangen kosten waar je op mag rekenen bij je huidige of volgende auto en wanneer moet die complete voorruit er nou eigenlijk uit?

Wat moet er gebeuren bij ruitschade?

We richten ons hier even op de voorruit, omdat hier de hardste eisen aan gesteld worden. Logisch natuurlijk, want tijdens het rijden moet je goed zicht hebben op de weg en dat kan alleen wanneer je vrij zicht door de voorruit hebt. Zit de ruitschade niet in het zichtveld van de bestuurder? Dan is direct de voorruit vervangen meestal niet nodig, tenzij er coatingpoeder in de voorruit verwerkt zit. Dit poeder oxideert bij blootstelling aan zuurstof.

In het handboek van de RDW gaat het namelijk vooral om ruitschade die het zicht van de bestuurder belemmert tijdens het rijden. Gaat het om een vertakte scheur of ster met een diameter van meer dan 20 millimeter? Dan is dit afkeur en mag je niet verder rekenen. Met deze ruitschade heb je geen goed zicht op de weg en kun je gemakkelijk verblind raken door invallend licht, zoals de zon of het licht van de koplampen van tegenliggers.

Autoruit vervangen kosten; waar mag ik op rekenen?

Kies je voor de merkdealer en heb je geen uitgebreide autoverzekering met dekking voor ruitschade, dan lopen de autoruit vervangen kosten bijzonder snel op. Dat heeft voornamelijk te maken met het merklogo, dat ervoor zorgt dat deze ruiten alleen door merkdealers verkocht mogen worden. Het logo doet verder niets voor de ruit zelf. After market voorruiten zijn veel goedkoper; zij hebben geen merklogo en zijn verder gewoon identiek aan de merkruiten van de autodealer.

Een gebruikte auto met ruitschade kopen, handig of niet?

Je bent op zoek naar je eerste auto – of een auto om een project van te maken. Is ruitschade dan een reden om de auto te laten staan? Welnee. Voor een paar honderd euro heb je al nieuwe voorruiten op de after market voor veel modellen waar veel aan gesleuteld wordt door hobbyisten. Het is wel verstandig om dit mee te nemen bij de onderhandelingen. Wanneer je aan kunt tonen dat de ruitschade afkeur is, sta je sterk in je schoenen bij de prijsonderhandelingen voor je volgende auto.

De autoruit vervangen kosten bij ruitschade zelf laag houden

De kosten voor het vervangen van een autoruit kun je makkelijk laag houden door te kiezen voor after market voorruiten. Zelfs inclusief montage valt de prijs nog lager uit dan de prijs die je bij de dealer alleen al voor de voorruit op mag hoesten. Zo houd je een leuk bedrag over om echt aan de slag te gaan met tuning en styling van jouw auto!

Facebook
Twitter
Pinterest