Wanneer is het tijd voor een APK keuring?

shallow-focus-photography-of-blue-alpine-car-1592384

Het onderhouden van jouw auto is een zeer belangrijke taak. Want op de weg heb je natuurlijk te maken met veel verschillende voertuigen en mensen die deelnemen aan het verkeer. Dus zal je er goed voor moeten zorgen dat jouw voertuig in orde is zodat jij geen gevaar op de weg bent.

Wat is een apk keuring?

Hoe controleer je dan of jouw auto in orde is? Dat gebeurt door middel van een APK keuring. Een APK keuring is een keuring die in Europa wettelijk verplicht is gesteld om het zo veilig mogelijk in het verkeer te houden en het milieu te beschermen tegen bijvoorbeeld gevaarlijke uitlaatgassen van het voertuig.  Het is onder andere verplicht voor auto’s die minimaal 3 jaar oud zijn

Als je jouw auto wilt laten keuren, dan zul je een afspraak moeten maken met een door de RDW  erkend bedrijf. De RDW is een overheidsinstelling die zorgt voor de registratie van gemotoriseerde voertuigen, maar ook zorgen ze voor rijbewijzen in Nederland. De door de RDW erkend bedrijf herken je aan een erkenningsschild waarop “RDW erkend” staat en een sticker met de tekst “Apk lichte of zwarte voertuigen”.

De APK keurmeester van het bedrijf keurt jouw auto op bepaalde onderdelen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • De maat van de banden moeten kloppen
  • De gordels worde gecontroleerd
  • De auto wordt gecheckt op roest, scheuren en andere dergelijke onderdelen
  • De remmen moeten goed werken
  • Verlichtingen werken en de juiste kleur hebben

Wanneer moet ik een apk keuring laten doen?

Het woord APK staat voor “Algemene periodieke keuring’’. Dat houdt dus in dat de keuring meerdere malen uitgevoerd moet worden. Als jouw auto al minimaal 3 jaar oud is dan zou je jouw auto voor de eerste keer moeten keuren. Hoe vaak de auto gekeurd moet worden hangt af van de brandstof waarop jouw auto rijdt. Over het algemeen is de keuring 1 keer per jaar. De RDW help jouw herinneren dat jouw auto gekeurd moet worden. Dat doen ze door middel van een brief die ze 6 weken voordat de APK keuring vervalt te versturen naar jou. De RDW voert steekproeven uit om te controleren of de keuringen goed zijn uitgevoerd.

Apk keuring: zo vind je een goede autogarage

Om een goed bedrijf te vinden voor de keuring van jouw auto, zal je moeten zoeken naar door de RDW erkende bedrijven. Je herkent dat soort bedrijven aan een oranje/wit erkenningsschild waarop “RDW erkend” staat. Na de keuring ontvang je een keuringsrapport en daarin staat de beslissing van de keuring. Dit rapport krijg je altijd. Het maakt niet uit of de auto is goedgekeurd of afgekeurd.

De meeste erkende autobedrijven vermelden ook door de RDW erkende autogarages waar je terecht kunt voor een APK keuring. Wat zeker handig is om te doen is om de recensies van de diensten die daar verleend werden te lezen.

Bron: Autobedrijf Zoetermeer – Smits Auto

Facebook
Twitter
Pinterest