Waarom moet je een dashcam nemen en wat doet het?

Een dashcam is een steeds vaker voorkomend apparaatje in auto’s. Dat zal vast met een reden zijn, zul je denken. Daar heb je geen ongelijk in. Maar waarom moet je een dashcam nemen? Wat zijn nou de voordelen ervan? Dat ga je in deze blog lezen. 

Wat doet een dashcam?

Dash cams, ook bekend als ‘in-car camera’s’,  worden op het dashboard of de voorruit van je auto gemonteerd. Dit gebeurt via een 12v-aansluiting of door het apparaat aan te sluiten op de stroomvoorziening van je auto. Eenmaal gevoed, filmt het in segmenten die op een micro SD-kaart worden geladen. Wanneer deze vol is, neemt hij op over de laatste clip. Op deze manier komt een dashcam nooit zonder geheugen te zitten. Je hoeft ook niet bang te zijn dat je clips kwijtraakt. Dankzij een handige functie op de meeste dashboard camera’s kun je videobestanden vergrendelen. Zo wordt voorkomen dat bepaalde beelden worden overschreven zodra de looped footage begint. Ze kunnen ook foto’s van de weg maken, die je vervolgens kunt downloaden op een computer of een app op je smartphone. High-end opties zijn uitgerust met handige functies zoals GPS-tracking en sensoren, die automatisch segmenten opslaan wanneer een impact wordt gedetecteerd. Tegelijkertijd registreren ze je snelheid en locatie. Een functie die de meer technisch aangelegden onder ons zal bevallen, zijn de Wi-Fi-mogelijkheden. Hiermee kun je de beelden met een app overbrengen naar je smartphone. Vanaf hier zijn de beelden een stuk makkelijker te delen met derden. 

Bewijs

De belangrijkste reden om een dashcam te nemen is het bewijs wat je er mee verkrijgt. Het hebben van een dash cam in je auto betekent ondersteunend bewijs binnen handbereik hebben, mocht je worden betrokken bij een auto-ongeluk of getuige van een auto-ongeluk worden. De apparaten zijn gunstig geplaatst om het geheel van de weg vooruit te observeren, dus elk ongeval dat je toevallig te zien krijgt of betrokken bij bent gaat worden opgenomen door dit apparaatje. De meeste autoriteiten in ons kleine kikkerlandje accepteren dashcam beelden daarom ook als bewijs. Ze kunnen daarom bijvoorbeeld worden gebruikt om toekomstige ongevallen te voorkomen door het melden van roekeloze en gevaarlijke chauffeurs. Roekeloosheid op de weg, rijden onder invloed en ander gevaarlijk gedrag achter het stuur komen veel voor. Een dashboardcamera kan de politie en andere wetshandhavers echter helpen om overtreders te straffen voordat het ergste scenario zich voordoet.

Verzekering

Een dashcam kan voor jou als bestuurder kosteneffectieve voordelen hebben. Bijvoorbeeld lagere verzekeringspremies. Sommige verzekeraars erkennen het preventieve karakter ervan en bieden een korting aan als je verklaart dat je er een in je auto hebt geïnstalleerd. Daarnaast kun je ook makkelijker bewijzen dat iets bijvoorbeeld niet jouw fout is. Bijvoorbeeld wanneer iemand tegen jou aanrijdt en die persoon erover liegt. Hij of zij kan zonder bewijs makkelijk zeggen dat hij of zij niets heeft gedaan en dat het jouw fout is. 

Facebook
Twitter
Pinterest